Zawód: | Technik technologii żywności |
Opis: | Zawód technik technologii żywności jest zawodem profilowanym, ze względu na podział pracy w przemyśle spożywczym na specyficzne branże przetwórstwa i wytwarzania. Jest jednym z wybranych zawodów szkolnictwa branżowego, na które prognozowane jest szczególne zapotrzebowanie na pracowników. To ciekawy zawód wymagający szerokiej wiedzy technicznej, dla osób ze szczególnymi uzdolnieniami i pasjami. Produkcja wyrobów spożywczych jest jedną z gałęzi gospodarki w kraju, w której coraz większą rolę odgrywa mechanizacja i automatyzacja produkcji. Nowe techniki i technologie produkcji wkraczają do wszystkich zakładów przetwórstwa spożywczego. Wkroczenie Polski do Unii Europejskiej pozwoliło na dokapitalizowanie zakładów przemysłu spożywczego, a tym samym podniesienie jakości oferowanych wyrobów. Polskie przedsiębiorstwa od lat wykazują wysoki poziom przemysłu spożywczego i stale go podnoszą. Wykwalifikowana kadra daje możliwość sprawnego działania przedsiębiorstwu. Technik technologii żywności jest osobą, która bardzo dobrze wpisuje się w ten obraz, specjaliści z tego obszaru są bardzo pożądanymi pracownikami. |
Warunek przyjęcia na kierunek: |
Dla absolwentów branżowej szkoły I stopnia, którzy kształcili się w zawodach:
|
Typ szkoły: | branżowa szkoła II stopnia |
Podbudowa: | branżowa szkoła I stopnia, zasadnicza szkoła zawodowa |
Uzyskane wykształcenie: | średnie branżowe |
Czas trwania nauki: | 2 lata |
Cykl kształcenia: | 4 semestry |
Forma kształcenia: | Zajęcia odbywają się w systemie zaocznym (weekendy) |
Możliwość podejścia do egzaminu maturalnego? | Tak |
Spis treści:
- Jak wygląda nauka w szkole?
- Do wykonywania jakich zadań zawodowych będzie przygotowany absolwent szkoły?
- Jakie zdobywasz kwalifikacje?
- Jakie przedmioty są realizowane w ramach kierunku?
- Jakie masz perspektywy zatrudnienia?
Jak wygląda nauka w szkole?
- nauka trwa 2 lata,
- kształcenie ogólnokształcące realizowane jest w szkole (zajęcia prowadzone są w systemie zaocznym średnio dwa weekendy w miesiącu),
- kształcenie zawodowe realizowane jest na kwalifikacyjnych kursach zawodowych w wymiarze godzin określonym w podstawie programowej kształcenia w zawodzie szkolnictwa branżowego,
- w trakcie nauki słuchacze realizują praktyki zawodowe w wymiarze 4 tygodni (140godzin) w sposób i czasie ustalonym przez dyrektora szkoły.
Do wykonywania jakich zadań zawodowych będzie przygotowany absolwent szkoły?
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie technik technologii żywności powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych:
- nadzorowania przebiegu procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym,
- organizowania przebiegu procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym,
- wytwarzania produktów spożywczych .
Jakie zdobywasz kwalifikacje?
SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych
Kształcenie w ramach kwalifikacji zakończone jest egzaminem zawodowym. Pozytywna ocena z obu części egzaminu (pisemnej i praktycznej) umożliwia otrzymanie certyfikatu potwierdzającego ww. kwalifikację. Po ukończeniu szkoły i uzyskaniu wykształcenia średniego otrzymasz też dyplom zawodowy i tytuł technika technologii żywności.
Do dyplomu zawodowego absolwent otrzymuje suplement EUROPASS – jest to dokument o standardzie europejskim, który prezentuje w sposób jednolity dla wszystkich krajów europejskich szczegółowy opis wiedzy, umiejętności i kompetencji uzyskanych przez posiadacza dyplomu wraz ze wskazaniem zawodów dostępnych do wykonywania na europejskim rynku pracy.
Wystawienie dokumentu Europass w wersji dwujęzycznej (polskiej i angielskiej) zagwarantuje ich posiadaczom uznawalność uzyskanego wykształcenia we wszystkich krajach należących do Unii Europejskiej.
Kwalifikacje zawodowe + suplement Europass = doskonała kombinacja, kiedy ubiegasz się o pracę lub o udział w kursie w innym kraju europejskim.
Jakie przedmioty są realizowane w ramach kierunku?
Przedmioty ogólnokształcące: j. polski, j. angielski, matematyka i informatyka oraz przedmioty zawodowe: BHP, podstawy przemysłu spożywczego, organizowanie przebiegu procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym, nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych, język obcy zawodowy, praktyka zawodowa.
Jakie masz perspektywy zatrudnienia?
Posiadacz dyplomu zawodowego w zawodzie technik technologii żywności może podjąć pracę między innymi w zakładach produkcji żywności, zakładach przemysłu spożywczego, zakładach przetwórstwa spożywczego, zakładach produkcji urządzeń technologicznych dla przemysłu spożywczego, serwisach urządzeń przemysłu spożywczego.