Zawód: | Technik żywienia i usług gastronomicznych |
Opis: |
Atrakcyjność zawodu wynika z potrzeb rynku, na którym dynamicznie rozwijają się usługi gastronomiczne i cateringowe zapewniające potrzeby żywieniowe konsumentów. Zwiększająca się ilość lokali gastronomicznych powoduje wzrost zapotrzebowania na dobrze przygotowanych do zawodu pracowników, którzy muszą sprostać wzrastającej konkurencyjności ofert usług gastronomicznych. Zadania zawodowe z organizacji żywienia związane są z planowaniem i ocenianiem żywienia, organizowaniem, wykonywaniem i rozliczaniem produkcji potraw i napojów. Układanie atrakcyjnego menu codziennego i okolicznościowego jest elementem strategii konkurencyjności w branży. Zadania zawodowe w organizacji usług gastronomicznych związane są z planowaniem, promowaniem, organizowaniem i rozliczaniem usług gastronomicznych i cateringowych oraz prawidłowej obsługi konsumenta. Posługiwanie się nowoczesnymi technologiami i urządzeniami ułatwia wykonywanie zadań związanych z organizacją żywienia i usług gastronomicznych, które mogą być realizowane w macierzystym zakładzie gastronomicznym lub w ramach oferty cateringowej. Absolwenci szkoły zdobywają umiejętności aktywnego zachowania się na rynku oraz prowadzenia własnej działalności gospodarczej. |
Czas trwania nauki: | 2 lata |
Cykl kształcenia: |
4 semestry |
Forma kształcenia: | zaoczny (dwa weekendy w miesiącu) |
Praktyki zawodowe: | Tak |
Egzamin: | nauka kończy się egzaminem potwierdzającym kwalifikacje zawodowe przeprowadzanym przez OKE |
Dodatkowe opłaty: | Brak |
Spis treści:
- Czego możesz się nauczyć?
- Jakie przedmioty są realizowane w ramach kierunku?
- Jakie masz perspektywy zatrudnienia?
Czego możesz się nauczyć?
- ekspedycji potraw i napojów,
- oceniania jakości żywności,
- organizowania żywienia w produkcji gastronomicznej,
- planowania żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia,
- wykonywania usług gastronomicznych.
Jakie przedmioty są realizowane w ramach kierunku?
Przedmioty ogólnokształcące: j. polski, j. angielski, matematyka i informatyka oraz przedmioty zawodowe: BHP, podstawy żywienia i gastronomii, planowanie żywienia, organizowanie produkcji gastronomicznej, prowadzenie usług gastronomicznych, język obcy zawodowy, praktyka zawodowa.
Jakie masz perspektywy zatrudnienia?
Posiadacz dyplomu zawodowego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych znajdzie pracę w Polsce i na obszarze Unii Europejskiej jako:
- doradca w zakresie prawidłowego żywienia,
- kierownik do spraw żywienia w zakładach gastronomicznych,
- manager do spraw planowania i organizacji usług gastronomicznych,
- manager zakładu gastronomicznego,
- mistrz sztuki kulinarnej,
- organizator imprez okolicznościowych,
- organizator usług cateringowych,
- pracownik firmy cateringowej,
- pracownik ruchomej bazy gastronomicznej: lotniczej, morskiej, kolejowej,
- szef kuchni/kucharz w restauracjach, hotelach, pensjonatach, zakładach żywienia zbiorowego, gospodarstwach agroturystycznych i innych lub prowadzić własną działalność.