logo CKD  Centrum Kształcenia Dorosłych w Jarocinie

  • Rekrutacja
  • Liceum Ogólnokształcące
    • Klasa II
    • Klasa III
    • Klasa IV
  • Szkoła Policealna
    • Technik administracji
    • Technik archiwista
    • Technik BHP
    • Technik usług kosmetycznych
    • Technik usług pocztowych i finansowych
    • Opiekun medyczny
    • Technik sterylizacji medycznej
  • Branżowa Szkoła
    • E-dziennik
    • Technik elektryk
    • Technik usług fryzjerskich
    • Technik handlowiec
    • Technik mechanik
    • Technik robót wykończeniowych w budownictwie
    • Technik technologii żywności
    • Technik żywienia i usług gastronomicznych
    • Technik pojazdów samochodowych
    • Technik budownictwa
    • Technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki
    • Technik inżynierii sanitarnej
  • Kontakt
  • Dokumenty
  • Galeria
 
  1. Jesteś tutaj:  
  2. Strona główna
  3. Branżowa Szkoła
  4. Technik żywienia i usług gastronomicznych

Technik żywienia i usług gastronomicznych


Zawód: Technik żywienia i usług gastronomicznych
Opis:

Atrakcyjność zawodu wynika z potrzeb rynku, na którym dynamicznie rozwijają się usługi gastronomiczne i cateringowe zapewniające potrzeby żywieniowe konsumentów. Zwiększająca się ilość lokali gastronomicznych powoduje wzrost zapotrzebowania na dobrze przygotowanych do zawodu pracowników, którzy muszą sprostać wzrastającej konkurencyjności ofert usług gastronomicznych. Zadania zawodowe z organizacji żywienia związane są z planowaniem i ocenianiem żywienia, organizowaniem, wykonywaniem i rozliczaniem produkcji potraw i napojów. Układanie atrakcyjnego menu codziennego i okolicznościowego jest elementem strategii konkurencyjności w branży. Zadania zawodowe w organizacji usług gastronomicznych związane są z planowaniem, promowaniem, organizowaniem i rozliczaniem usług gastronomicznych i cateringowych oraz prawidłowej obsługi konsumenta. Posługiwanie się nowoczesnymi technologiami i urządzeniami ułatwia wykonywanie zadań związanych z organizacją żywienia i usług gastronomicznych, które mogą być realizowane w macierzystym zakładzie gastronomicznym lub w ramach oferty cateringowej. Absolwenci szkoły zdobywają umiejętności aktywnego zachowania się na rynku oraz prowadzenia własnej działalności gospodarczej.

Czas trwania nauki: 2 lata
Cykl kształcenia:
4 semestry
Forma kształcenia: zaoczny (dwa weekendy w miesiącu)
Praktyki zawodowe: Tak
Egzamin: nauka kończy się egzaminem potwierdzającym kwalifikacje zawodowe przeprowadzanym przez OKE
Dodatkowe opłaty: Brak

Plan zajęć - TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH - SEMESTR 1
Plan zajęć - TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH - SEMESTR 3


Czego możesz się nauczyć?

  • ekspedycji potraw i napojów,
  • oceniania jakości żywności,
  • organizowania żywienia w produkcji gastronomicznej,
  • planowania żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia,
  • wykonywania usług gastronomicznych.

Jakie przedmioty są realizowane w ramach kierunku?

Przedmioty ogólnokształcące: j. polski, j. angielski, matematyka i informatyka oraz przedmioty zawodowe: BHP, podstawy żywienia i gastronomii, planowanie żywienia, organizowanie produkcji gastronomicznej, prowadzenie usług gastronomicznych, język obcy zawodowy, praktyka zawodowa.


Jakie masz perspektywy zatrudnienia?

Posiadacz dyplomu zawodowego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych znajdzie pracę w Polsce i na obszarze Unii Europejskiej jako:

  • doradca w zakresie prawidłowego żywienia,
  • kierownik do spraw żywienia w zakładach gastronomicznych,
  • manager do spraw planowania i organizacji usług gastronomicznych,
  • manager zakładu gastronomicznego,
  • mistrz sztuki kulinarnej,
  • organizator imprez okolicznościowych,
  • organizator usług cateringowych,
  • pracownik firmy cateringowej,
  • pracownik ruchomej bazy gastronomicznej: lotniczej, morskiej, kolejowej,
  • szef kuchni/kucharz w restauracjach, hotelach, pensjonatach, zakładach żywienia zbiorowego, gospodarstwach agroturystycznych i innych lub prowadzić własną działalność.

Kontakt


  •  ul. Tadeusza Kościuszki 14a
    63-200 Jarocin
  •  Fax/tel.: 62 505 30 10
  •  Telefon: 692 204 637
  •   ckd.jarocin@gmail.com
  •   

Sekretariat czynny w godzinach:


Poniedziałek: 8:00 - 16:00
Wtorek: 8:00 - 16:00
Środa: 8:00 - 16:00
Czwartek: 8:00 - 16:00
Piątek: 8:00 - 16:00
Sobota: 9:00 - 14:00

W OKRESIE WAKACYJNYM SZKOŁA CZYNNA
OD PONIEDZIAŁKU DO PIĄTKU 
OD GODZ. 8.30 DO 15.30

Informacje prawne


  • Polityka prywatności


  • Polityka plików coockies


  • Klauzula RODO


W celu zapewnienia jak najlepszych usług online, ta strona korzysta z plików cookies. Usuń ciasteczka

W celu zapewnienia jak najlepszych usług online, ta strona korzysta z plików cookies.

Jeśli korzystasz z naszej strony internetowej, wyrażasz zgodę na używanie naszych plików cookies.

Rozumiem